Begeleider in de kinderopvang

In de beroepsopleiding Begeleider in de Kinderopvang leer je op een enthousiaste manier kinderen te verzorgen en bij te staan in hun ontwikkeling. Werk je graag met kinderen? Maak je graag lekker eten klaar? Bedenk je graag originele spelactiviteiten? Dan is deze opleiding écht iets voor jou. In combinatie met de opleiding AAV leidt deze opleiding naar een diploma secundair onderwijs.

Modules

Op zoek naar een speelse job met en voor kinderen?

Wat ga ik leren?

Als begeleider in de kinderopvang sta je in voor de begeleiding van kinderen tussen 0 en 12 jaar.  Je leert niet alleen wat de verzorgende aspecten zijn, ook hoe je kinderen stimuleert, hoe je met moeilijk gedrag omgaat en hoe je met ouders en collega's samenwerkt.   Na de opleiding kan je werken in de gezinsopvang, groepsopvang baby's en peuters, buitenschoolse kinderopvang en kleuterscholen.

Infomomenten

Contact: Wil je nog starten, neem contact op met opleidingscoördinator sandy.vanasbroeck@cvosemper.be

Bereikbaar via tel: 02/892 24 13 op ma. (13u-16.30u), donderdag (8u-14u) en vrijdag (8u-14u)

Modules

 

Evaluatie

Per module deelt de lesgever mee wat zij verwacht van jou en hoe de evaluatie verloopt. In het secundair volwassenonderwijs is een tweede evaluatieperiode niet toegestaan. Regelmatig krijg je feedback over je leerproces. Dit kan onder de vorm van:

  • opdrachten in de klas
  • schriftelijke en/of mondelinge toetsen
  • evaluatie van de praktijk (afhankelijk van de module)
  • evaluatie van de basisattitudes

Tijdens de stages ondersteunen de begeleider op de stagevloer (mentor) en de begeleider van de school (supervisor) je in je groeiproces. Op regelmatige basis vinden er op school supervisiemomenten plaats. Tijdens deze momenten worden ervaringen uitgewisseld, vragen beantwoord, eventuele problemen besproken en werk je aan je persoonlijke groei. Hiervoor maken we gebruik van een persoonlijk groeiboek.

Traject

Het modeltraject van begeleider in de kinderopvang duurt 2 jaar en gaat door in dagonderwijs. Kan ook in 1 jaar. De lessen gaan door van 8u30 tot 12u15 en van 13u tot 16u45.

Vrijstellingen

Het is best mogelijk dat je niet alle modules hoeft te volgen, omdat je al een certificaat of diploma hebt behaald! Bij de intake kijken we na op welke vrijstellingen je recht hebt.

Waar en wanneer?

Campus Meise-Jette, Stationsstraat 35, 1861 Meise

Start: september

Inschrijvingsgeld

Je betaalt max. € 1,50 per lesuur met een limiet van € 300 per semester. Om in aanmerking te komen voor een VDAB-contract moet je minstens deeltijds werken in de kinderopvang.

Opleidingscheques worden aanvaard. Daarmee betaal je ongeveer de helft van de kostprijs.