Je hebt een ruime interesse in het werken met baby’s en peuters? En je wilt later graag je eigen gezinsopvang openen, werken in een gemotiveerd team of misschien wel op zelfstandige basis aan de slag gaan? Dan is de opleiding Kinderbegeleider baby’s en peuters beslist iets voor jou!
Je kan de opleiding Kinderbegeleider baby's en peuters combineren met de algemene vakken (AAV) om zo in 1,5 jaar je diploma secundair onderwijs te behalen!
De opleiding bestaat uit een brede waaier aan modules waarin omgaan met baby’s en peuters in al haar aspecten aan bod komt: verzorging, voeding en pedagogie van baby’s en peuters, basisprincipes van levensreddend handelen, communicatie met jonge kinderen en hun gezin… Ook werken in een kinderopvang komt aan bod en je leert hoe je kunt samenwerken in een team.
De opleiding wordt grotendeels aangeboden via werkplekleren, wat betekent dat je een groot deel van de inhouden aanleert op de werkplek. Op het einde van de opleiding, pas je alle verworven kennis en inzichten toe in de praktijk tijdens de stagemodule.
Je volgt een aantal basismodules:
De kinderopvang en ik (20 lestijden)
Basisprincipes van pedagogisch handelen (40 lestijden)
Communicatieve vaardigheden in de kinderopvang (20 lestijden)
Omgaan met diversiteit in de kinderopvang (60 lestijden, waarvan 30 werkplekleren)
EHBO en levensreddend handelen (8 lestijden)
Kwaliteitsvol werken in de kinderopvang (60 lestijden, waarvan 30 werkplekleren)
Samenwerken met gezinnen en hun context (60 lestijden, waarvan 30 werkplekleren)
Samenwerken in het team en interdisciplinair (30 lestijden, waarvan 15 werkplekleren)
Basis verzorging (30 lestijden, waarvan 15 werkplekleren)
Begeleide intervisie kinderbegeleider 1 (10 lestijden)
Je volgt een aantal specifieke modules voor baby’s en peuters:
Pedagogisch handelen baby’s en peuters (60 lestijden, waarvan 30 werkplekleren)
Verzorging baby’s en peuters (60 lestijden, waarvan 30 werkplekleren)
Voeding baby’s en peuters (40 lestijden, waarvan 20 werkplekleren)
Spel baby’s en peuters (80 lestijden, waarvan 40 werkplekleren)
Indeling tijd en ruimte baby’s en peuters (30 lestijden)
Begeleide intervisie kinderbegeleider baby’s en peuters 2 (10 lestijden)
Stage kinderbegeleider baby’s en peuters (80 lestijden)
Begeleide intervisie kinderbegeleider baby’s en peuters 3 (10 lestijden)
Hoe lang duurt de opleiding?
Het modeltraject duurt 1 jaar in het dagonderwijs. Als je er voor kiest om de lessen op zaterdag te volgen, duurt het modeltraject 1,5 jaar én heb je ook heel wat afstandslessen (we spreken dan van gecombineerd onderwijs).
Het kan ook op jouw maat.
De diplomagerichte opleiding Kinderbegeleider baby’s en peuters leidt tot een certificaat. Volg je de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, dan krijg je ook een certificaat daarvoor. Met beide certificaten behaal je het diploma secundair onderwijs.
Heb je al een diploma secundair onderwijs? Dan krijg je na de diplomagerichte opleiding Kinderbegeleider baby’s en peuters een extra diploma.
Wil je meer info voer de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, klik dan hier.
We geven begeleiding op maat. We hebben oog voor leermoeilijkheden en respecteren je tempo. We voorzien mogelijkheden tot remediëring.
Met de trajectbegeleider kan je op elk moment je traject bespreken, zodat er kan bijgestuurd worden waar nodig.
Bekijk hier een filmpje met meer info:
Leeftijd
Om in te schrijven moet je minimum 18 jaar zijn. Als je 18 jaar wordt voor 31 december, kan je in september starten.
Werkplekleren
Om toegelaten te worden op een werkplek ben je medisch geschikt en in orde met de hepatitis A en B-vaccinaties. Je kan een attest van goed gedrag en zeden voorleggen.
Taalniveau
Omdat alle vakken in het Nederlands worden gegeven, moet je goed Nederlands spreken en schrijven. Als anderstalige heb je een certificaat van het Nederlands, Threshold 4 (B1) behaald.
ICT
Je beheerst basis ICT-vaardigheden en het is handig als je thuis over een computer en internetverbinding beschikt. Spreek ons zeker aan als dat niet zo is.
Het is best mogelijk dat je niet alle modules hoeft te volgen, omdat je al een certificaat of diploma hebt behaald! Bij de intake kijken we na op welke vrijstellingen je recht hebt.
Je betaalt max. € 1,50 per lesuur met een limiet van € 300 per semester. Vermindering van inschrijvingsgeld is mogelijk. Daarnaast betaal je per module een bijdrage voor het cursusmateriaal (kopieën, syllabi en/of handboek, eventueel activiteiten).
Je neemt deel aan een van onze onze infosessies.
Hier kan je je registreren voor de infosessie in Meise.
Voor meer info neem je contact op met de opleidingscoördinator Sandy Van Asbroeck: sandy.vanasbroeck@cvosemper.be, tel 02/892 24 13 - gsm 0456/06 62 51.
Na een persoonlijk gesprek maken we een traject op met jou. Daarna kan je je inschrijven voor de opleiding.
De prijs wordt bepaald volgens je traject
Aantal lestijden: 708 (inclusief evaluatie en deliberatie)
Heb ik recht op een korting of een premie?
Meer info over het rooster van deze opleiding volgt.
In de diplomagerichte opleiding Zorgkundige leer je zorg aanbieden op maat. Zorg je graag voor andere mensen? Kan je je inleven in de hulpvragen van de ...
Je wenst kinderen te begeleiden binnen je eigen gezinsopvang, maar je beschikt nog niet over een geldig kwalificatiebewijs? Je hebt een kwalificatiebewijs ...
Je hebt een ruime interesse in de medische sector en in het onthalen van mensen? Je wilt je verdiepen in specifieke medische software? Je toont interesse ...
Heb jij een hart voor zorg? Maak dan nu een afspraak voor een van onze infosessies en start komend schooljaar met jouw opleiding!